LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

V souvislosti s prázdninami a časem dovolených máme pro vás důležité upozornění. Po návratu ze zahraničí není vhodné darovat krev, plazmu hned z několika důvodů:

 

  • únava po cestě s větším rizikem kolapsů;
  • riziko infekce pro příjemce vzhledem k inkubační době onemocnění, kdy se dárce může cítit zcela zdráv, ale už je nosičem a přenašečem.

Není však vhodné darovat krev ani 48 hodin před delší cestou, zvláště před delším letem. Délka vyřazení souvisí s navštívenou zemí, její epidemiologickou situací, ročním obdobím, délkou pobytu, hygienickou situací, atd.

Rizikové oblasti se mohou měnit, proto je vhodné před odběrem vždy zjistit aktuální stav.

 

Odklad po návratu z evropské země s výskytem viru západonilské horečky (návštěva zahrnující alespoň 1 noc): minimálně 4 týdny.

Jedná se o tyto země (platí od 01.05.2023 do 31.10.2023):

ZeměOblast vyřazení
Itálie provincie: Emilia Romana, Piemont, Lombardie, Veneto, Friuli-Venezia Giulia (orientačně ve vnitrozemí provincie severně od Toskánska a San Marina)
Maďarsko celá země
Rumunsko celá země
Řecko celá pevninská část vyjma ostrovů
Srbsko celá země
Německo Spolkové země Sasko-Anhaltsko, Sasko, Braniborsko včetně Berlína

Po návratu ze zemí mimo Evropu odklad převážně 4 týdny, po návratu z malarické oblasti (Jihovýchodní Asie, subsaharská Afrika, Střední Amerika, Jižní Amerika, ...) odklad 6 měsíců, vyjímečně 1 rok, řeší se individuálně.

V případě dotazů a při nejasnostech, kontaktujte, prosím, buď lékaře emailem: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., nebo ostatní pracovníky HTO telefonicky po 12 hodině na telefonní čísla: 558 309 627 nebo 558 325 175.