LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

2019 Tabletovy system 3 pás2Nemocnice Třinec uvedla do provozu moderní tabletový systém, který zpříjemní stravování pacientům i zaměstnancům. Investice do nové technologie si vyžádala téměř 12 milionů korun. Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem příspěvkové organizace, se na akci podílel částkou přes deset milionů korun.

Stávající systém rozdělování a expedice stravy byl již značně zastaralý, jelikož sloužil téměř 50 let. Nerezové transportní nádobí bylo nahrazeno porcelánem, transportní tablety dostaly nový tvar, který izotermicky uzavře každý prolis ve spodním dílu tabletu a přesune se do přepravního vozíku - finesy. Tyto finesy jsou rozvezeny na jednotlivá oddělení. Stejně jednoduše je svezeno použité nádobí přímo zpět do kuchyně, kde se pomocí mycího stroje vše důkladně umyje a vydezinfikuje. Nádobí je tak připraveno k dalšímu použití.
Součástí obnovy jsou i vyhřívané pojízdné vozíky na talíře, skladovací a regálové vozíky, koše na nádobí a transportní přepravní vozíky – finesy. Tunelový mycí stroj na nádobí a tablety je navržen v souladu s požadavkem na množství a dobu mytí.

„Zbývající část kuchyně prošla rekonstrukcí v minulých letech. Renomé kuchyně kazila pouze úroveň transportního nádobí pro pacienty. Tato obnova je vlastně takovou třešničkou na dortu. Celý stravovací úsek nyní působí moderním vzhledem a vysokou úrovní technologie,“ dodala vedoucí stravovacího úseku Libuše Tomášová.

Na stravovacím úseku se denně připravuje zhruba 850 obědů, z jehož celkového počtu je 500 pro zaměstnance, kteří mají na výběr tři jídla a taktéž bezlepkovou variantu. Pro pacienty je připravována dietní strava, a to v pěti technologických základech a dále speciální diety, jako např. pankreatická, protiprůjmová a jiné. Pro pacienty závislé na tekuté stravě je zde další specializace přípravy tekuté stavy. V jiných zařízeních stravu řeší tekutou enterální výživou přímo z lékárny. Nemocnice Třinec kombinuje naši vařenou mixovanou stravu se stravou enterální a to ve třech variacích.
Jelikož neustále přibývá geriatrických pacientů, nově připravujeme i geriatrickou dietu, určenou především pacientům sociálních lůžek, oddělení OOP, ale i ostatních oddělení dle potřeby. Strava je upravena tak, aby se dala snadno pokousat, polknout, aby byla dobře stravitelná a nenadýmavá. Připravuje se ve třech verzích, a to pro pacienty s racionální dietou č. 3, šetřící č. 4 a diabetickou č. 9.
Pro kojící maminky na porodním a dětském oddělení nabízíme výběr ze tří druhů jídel a to šetřící, racionální a vegetariánskou stravu. Součástí stravy jsou samozřejmě i mléčné a ovocné svačinky.
Na přípravě stravy v Nemocnici Třinec se denně podílí 12 kuchařů a pomocných kuchařů, dále 6 pracovnic rozvozu, které jídlo transportují na oddělení a zpět a provádějí mytí a dezinfekci veškerého nádobí. Nový mycí stroj zaručuje kvalitnější a hospodárnější provoz, je navržen s rekuperací pro ohřev teplé vody, recyklací mycí vody pro první oplachování, co snižuje spotřebu elektřiny a vody. Myčka taktéž plně nádobí dosuší.
 
„Obnova systému rozdělování a expedice stravy zvýší komfort i hygienickou úroveň stravování pacientů i zdravotnického personálu. Celkové náklady na obnovu činily necelých 12 milionů korun, z toho 10,2 milionů korun přispěl Moravskoslezský kraj a zbývající část pokryla nemocnice z vlastních zdrojů,“ doplnil ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Matušek.
 
Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí
 
 
2019 Tabletovy system 2 pás1  2019 Tabletovy system 4 pás3  2019 Tabletovy system 5 pás4
2019 Tabletovy system 6 pás5  2019 Tabletovy system 8 finesy  2019 Tabletovy system 1 myčka