LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

05 22 Mrtvice1Ve středu 22. května 2024 se v posluchárně Nemocnice Třinec uskutečnila akce Den prevence mozkové mrtvice, která přilákala stovky návštěvníků všech věkových kategorií. Cílem této akce bylo zvýšit povědomí o prevenci a včasném rozpoznání příznaků mozkové mrtvice, která je jednou z nejčastějších příčin úmrtí.

Zdravotníci z oboru na několika stanovištích informovali o důležitosti prevence a zdravého životního stylu. Návštěvníci měli možnost zúčastnit se bezplatného měření krevního tlaku, hladiny cholesterolu, i cukru v krvi a vyšetření krkavic ultrazvukem, což jsou klíčové faktory ovlivňující riziko vzniku mozkové mrtvice.

„Jsme nadšeni, že se tolik lidí zajímá o své zdraví a chce se dozvědět více o tom, jak předcházet mozkové mrtvici,“ sdělila jedna z hlavních organizátorek Lenka Žáková, vedoucí neurologické JIP a iktového programu Nemocnice Třinec. „Doufáme, že dnešní den přispěl k větší informovanosti a motivaci k prevenci,“ doplnila.

Součástí programu byly také praktické ukázky cvičení, které mohou přispět ke snížení rizika vzniku mrtvice, nutriční poradenství a stánky s informacemi o zdravé výživě a doplňcích stravy.

„Bylo to velmi inspirativní a poučné,“ uvedla jedna z návštěvnic, paní Drahomíra Malcová. „Zjistila jsem, že malé změny v životním stylu mohou mít velký vliv na zdraví.“

Den prevence mozkové mrtvice se setkal s velkým ohlasem a organizátoři již plánují další ročník. „Naším cílem je pokračovat v šíření osvěty a motivovat lidi k tomu, aby pečovali o své zdraví,“ dodala Helena Sobolová, primářka neurologického oddělení.

Akce ukázala, že prevence mozkové mrtvice je tématem, které zajímá širokou veřejnost, a že podobné iniciativy mají potenciál významně přispět ke zlepšení veřejného zdraví.

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

05 22 Mrtvice4 05 22 Mrtvice5 05 22 Mrtvice8
05 22 Mrtvice9