LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

12 07 DOD1Den otevřených dveří na porodním a novorozeneckém oddělení, který se konal ve čtvrtek 7. prosince 2023, přilákal do Nemocnice Třinec necelou stovku budoucích rodičů. Nastávající maminky se tradičně setkaly s porodníkem, pediatrem, fyzioterapeutem, rovněž měly možnost seznámit se s práci duly a s výrobky pro miminka a maminky. Nechyběla ani prohlídka porodního sálu a oddělení šestinedělí.

„Velmi nás těší, že o tuto akci, kterou pořádáme dvakrát ročně, je stále větší a větší zájem. Budoucí rodičky se tak krok po kroku dozvěděly, jak můžou probíhat přípravy na jejich porod i porod samotný. V předporodní péči nabízíme různé kurzy, cvičení, taping a masáže pro těhotné. V den porodu pak mohou rodičky využít spoustu uvolňovacích způsobů a pomůcek. Na všech čtyřech nadstandardně vybavených porodních boxech máme bezdrátové telemetrické kardiotokografické monitory plodu, které umožňují volný pohyb rodičky. Budoucí maminka může rovněž využít závěsný systém Combitrack, porodní stoličku, žíněnky, rehabilitační balony, a tím si zvolit libovolnou polohu u porodu. Na pokojích je také k využití muzikoterapie, terapie barevným světlem, manuální masážní pomůcky, nabízíme i bylinnou nápařku. Samozřejmostí je opožděné podvázání pupečníku, bonding obou rodičů, přítomnost doprovodu u porodu i císařského řezu, vítaná je přítomnost partnera či duly. Možno je využít i epidurální analgezii, která je u nás zdarma,“ vysvětlila Zuzana Hotová, primářka oddělení gynekologie a porodnictví.

Na poporodním oddělení je využíván na všech pokojích systém rooming-in s velkým důrazem přípravy šestinedělek ke správné technice kojení v souladu s doporučením mezinárodní organizace Unicef – baby Friendly hospital. Vyškolená fyzioterapeutka, v případě potřeby, naučí rodičky jak přirozeně a citlivě manipulovat s děťátkem. V porodnici je již delší dobu zavedena pestrá a vyvážená strava bufetového typu. Nemocnice Třinec rovněž zajišťuje prostřednictvím svých porodních asistentek i individuální poporodní péči v domácím prostředí.

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

12 07 DOD2 12 07 DOD3 12 07 DOD4