LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

V souvislosti s výskytem krvavých průjmů připomínáme, že onemocnění lze z velké míry předcházet dodržováním „10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě.



  • Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné ( vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod. ).
  • Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
  • Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
  • Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 °C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 °C.
  • Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
  • Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
  • Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
  • Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
  • Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
  • Používat k přípravě potravin pitnou vodu.
(Zdroj:  http://www.khsova.cz/01_aktuality/deset_zlatych_pravidel_who.php?datum=2011-05-27)



Nepodceňujte dodržování těchto základních pravidel !!!


Průjmová onemocnění způsobuje bakterie  Eshcherichia Coli (Enterohemoragická Eshcherichia Coli (EHEC)


Nákaza postihuje krev, šíří se do ledvin a v horších případech může napadnout  i nervový systém.  Baktérie EHEC vyvolává závažné onemocnění, tzv. hemolyticko-uremický syndrom (HUS), projevující se krvácivým průjmem. Nezpečná může být pro děti a starší osoby. Některé její typy produkují toxin, který vyvolává krvavý zánět ve střevu. Mohou selhávat i ledviny. Nemocný člověk, který by nebyl vyléčen, může přenést bakterii na různé povrchy, nádobí, náčiní, apod.


Tiskové oddělení NT