V souvislosti s výskytem krvavých průjmů připomínáme, že onemocnění lze z velké míry předcházet dodržováním „10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě.
- Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné ( vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod. ).
- Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
- Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
- Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 °C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 °C.
- Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
- Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
- Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
- Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
- Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
- Používat k přípravě potravin pitnou vodu.
Nepodceňujte dodržování těchto základních pravidel !!!
Průjmová onemocnění způsobuje bakterie Eshcherichia Coli (Enterohemoragická Eshcherichia Coli (EHEC)
Nákaza postihuje krev, šíří se do ledvin a v horších případech může napadnout i nervový systém. Baktérie EHEC vyvolává závažné onemocnění, tzv. hemolyticko-uremický syndrom (HUS), projevující se krvácivým průjmem. Nezpečná může být pro děti a starší osoby. Některé její typy produkují toxin, který vyvolává krvavý zánět ve střevu. Mohou selhávat i ledviny. Nemocný člověk, který by nebyl vyléčen, může přenést bakterii na různé povrchy, nádobí, náčiní, apod.
Tiskové oddělení NT
Tiskové oddělení NT