LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

11 15 CMP1Minulý týden se v posluchárně Nemocnice Třinec konal Den prevence mozkové mrtvice. Necelé dvě stovky lidí se přišly dozvědět více informací o tomto onemocnění, u kterého naprosto zásadní roli hraje čas. Rychlost, s jakou se pacient dostane do péče odborníků, rozhoduje o míře následného postižení a často i o životě nebo smrti.

Zdravotníci z řad lékařů a sester zdarma návštěvníkům změřili krevní tlak, tepovou frekvenci, glykémii, hladinu cholesterolu v krvi nebo vyšetřili krkavice ultrazvukem. Nutriční terapeutka zájemce seznámila s dietními opatřeními a fyzioterapeut představil rehabilitační pomůcky či různá cvičení. Porucha řeči, ochrnutí končetin, či pokles koutku může signalizovat mrtvici. V takovém případě je nutné ihned volat záchrannou službu.

„Bohužel většina lidí neví, jak se mrtvice může projevovat, jak na ni reagovat a jak se tomuto onemocnění preventivně bránit. Pacienti s mozkovou mrtvicí potřebují co nejrychlejší a nejkvalitnější nemocniční péči, proto jsme se rozhodli zorganizovat tento edukační den, neboť povědomí o tomto onemocnění může zachránit život každému z nás,“ doplnila primářka neurologického oddělení Helena Sobolová.

 

11 15 CMP5 11 15 CMP7 11 15 CMP9