LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

03 21 Fekal1V populaci přibývá osob trpící infekcí způsobenou střevní bakterii Clostridium difficile.

Hlavním příznakem onemocnění jsou vodnaté, zapáchající průjmy, bolesti břicha. Onemocnění může mít ale i těžký, život ohrožující průběh. Proto lékaři v léčbě tohoto onemocnění více využívají metodu fekální bakterioterapie. V České Republice se tato terapie provádí asi deset let a Nemocnice Třinec patří mezi ně.

Fekální bakterioterapie (FBT), jinými slovy řečeno taky transplantace stolice, je terapie, využívající přenos stolice od zdravého dárce do střeva pacienta, hlavně v případě opakujícího se clostridiového zánětu střeva.

Střevo zdravého pacienta je osídleno spoustou prospěšných bakterii, které jsou ve vzájemné rovnováze a brání přemnožení zlých, patogenních kmenů bakterii. U osob s oslabenou imunitou, zejména po léčbě širokospektrými antibiotiky, se tato mikroflora zničí, dochází k namnožení patogenních bakterii a rozvoji zánětu střeva. Cílem transplantace stolice je tedy obnovení mikrobiální rovnováhy ve střevě a to přenosem této mikroflóry od zdravého dárce. Žádné probiotikum z lékárny nedokáže obnovit střevní mikrobiom tak jako transplantace stolice od zdravého člověka.

„Jedná se o metodu zcela bezpečnou, jednoduchou, která se může opakovat. Stolice se po naředění a homogenizaci (promíchání) přenáší do tenkého střeva sondou nebo do tlustého střeva kolonoskopicky - tuto metodu preferujeme u nás. Léčba je levná a hlavně velmi účinná. Efektivita je popisována až v 93%, což je mnohem víc než po léčbě antibiotiky,“ vysvětlila Anna Czyžová, vedoucí lékařka Gastroenterologického centra Nemocnice Třinec.

Pro provedení FBT si pacient musí zajistit dárce stolice, aktivně se na výběru dárce podílí. Dárcem musí být zdravý člověk, který se s ničím neléčí a v posledních 3 měsících neužíval antibiotika. Optimálně se jedná o člověka sdílejícího jednu domácnost s pacientem, který má stejné nebo podobné stravovací návyky jako pacient a tím je jeho mikroflora pacientu blízká.

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

03 21 Fekal2 03 21 Fekal3