LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

05 12 Sestra1Ve čtvrtek 12. května byla při příležitosti Mezinárodního dne sester poprvé udělena Cena PhDr. Alice Garrique Masarykové za přínos českému ošetřovatelství.

Prvenství získala a cenu z rukou náměstka ministra zdravotnictví převzala paní Jarmila Morcinková z Nemocnice Třinec.

Cena nese jméno PhDr. Alice Garrique Masarykové, první dcery československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, která kromě mnoha jiných aktivit podporovala vzdělávání v ošetřovatelství. Právě na její popud přijely do Prahy roku 1920 tři zkušené americké sestry s cílem vybudovat zde první ošetřovatelskou školu. Alice Masaryková následně pomáhala zvyšovat prestiž školy i ošetřovatelek samotných.

Skromná a nenápadná, s velkým upřímným srdcem a čistou duší – to je vítězka Jarmila Morcinková, která pracuje v Nemocnici Třinec přes 30 let. Prošla interním a chirurgickým oddělením, následovalo anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde pracuje plným úvazkem doposud. V třinecké nemocnici dále pracuje i jako interní auditor. Při zaměstnání zvládla vysokoškolské studium, a kromě práce ve směnném provozu učí odborné předměty na střední zdravotnické škole, vede kurzy první pomoci, vypomáhá v mobilním hospici a účastní se jako zdravotník letních táborů. Pro Nemocnici Třinec rovněž vytvořila vzdělávací e-learningový portál. Díky svému nasazení si mezi spolupracovníky vybudovala respekt i důvěru a je vyhledávanou mentorkou pro nově začínající sestry.

„Velice si vážíme a ceníme schopností a věrnosti paní Jarky. Několikrát jí byla nabídnuta vedoucí pozice, avšak pokaždé odmítla. Odůvodněním bylo, že nechce odejít z intenzivní péče, neboť by jí chyběly životní příběhy a osudy pacientů, o které se stará,“ doplnila Jana Maštalířová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Třinec.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

 

05 12 Sestra2 05 12 Sestra3