LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

sentimagNemocnice Třinec zavedla, při chirurgické léčbě nádoru prsu, detekci sentinelové uzliny pomocí nanočástic železa. Pro tyto účely používá přístroj Sentimag, v hodnotě přes jeden milion korun, který magneticky lokalizuje sentinelové lymfatické uzliny.

Tato metoda je šetrnější než běžné operační přístupy, a to díky přesné lokalizaci sentinelové uzliny a její odstranění z malého řezu. Díky tomu dochází k přesnější peroperační diagnostice, nastavení správného algoritmu operační léčby a provedení prs šetřícího výkonu. Díky této metodě je významně omezen počet radikálních operací prsů s nutností revize podpaží a zároveň je zkrácen pobyt pacientky v nemocnici.

„Metoda sentinelové biopsie je odstranění pouze první uzliny, která je na cestě lymfy od nádoru prsu, ta se podrobně histologicky vyšetří, a když není postižená, lze se spolehnout, že ani ty další uzliny, které jsou na řadě, nebudou postižené a že mohou v podpaží zůstat. Pokud ovšem uzlina postižená je, je nutné vyjmout i ty ostatní,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Matušek.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí