LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

02 01 ORL1Plazmovou koblaci dnes využívá téměř dvacet pracovišť v České republice, avšak to naše třinecké bylo díky iniciativě pana primáře ORL MUDr. Mieczysława Szwarce jedním z prvních.

Je zajímavým paradoxem, že tato metoda je u nás téměř výhradně aplikována při odstranění tzv. nosních mandlí (adenoidektomie), zatímco ve světě se plazmová koblace využívá zejména při odstranění krčních mandlí (tonzilektomie).

ORL pracoviště Nemocnice Třinec však patří mezi první, které začalo používat plazmovou koblaci i při ošetření krčních mandlí. Od loňského roku ji pravidelně používáme při intrakapsulární i extrakapsulární tonzilektomii a tonzilotomii a to nově i pod mikroskopickou kontrolou. Tato kombinace umožňuje operatérovi vynikající přehled nad operačním polem a minimalizuje krevní ztráty.

„Také jsme měli tu čest jako první pracoviště v České republice vyzkoušet nový typ sondy a koblátoru. Díky tomu získáváme jedinečné zkušenosti a možnost přímého srovnání jednotlivých pracovních postupů, o které jsme nedávno měli možnost se podělit na Semináři o plazmové koblaci, konaném v lednu v Peci pod Sněžkou. Naším záměrem je poskytovat pacientům co nejlepší komfort a dosáhnout optimálních výsledků v léčbě,“ doplnil MUDr. Michal Ševčík, zástupce primáře ORL.