LOGO REACT EU MMR small v2

Levé menu

09 21 Mobilní CT1Vedení Nemocnice Třinec, p.o. uskutečnilo dosud nevídaný krok. Jako první zdravotnické zařízení v České republice spustilo mobilní pracoviště výpočetní tomografie (dále „CT“).

Důvodem tohoto jedinečného činu je ukončení provozu původního přístroje, používaného od roku 2014, který již neodpovídal dnešním trendům moderního zdravotnictví. Nové stacionární zařízení CT uvede Nemocnice Třinec, příspěvková organizace zřizovaná Moravskoslezským krajem, do provozu v listopadu letošního roku.

Mobilní přístroj CT je umístěn na parkovišti u chirurgické ambulance. Vyšetřování probíhá v rámci maximální možné kapacity v režimu 24/7. Je určený především pro hospitalizované osoby s neodkladnou indikací k CT vyšetření a neodkladné akutní případy, ale je schopen pokrýt prakticky všechna běžně požadovaná CT vyšetření. Cena pronájmu zařízení, která zahrnuje i dopravu a odborné zaškolení zaměstnanců sice přesáhne jeden milion korun, ale veškeré náklady na provoz mobilního zařízení CT bohatě pokryjí výnosy z počtu vyšetřených pacientů.

„Nedokázali jsme si představit, že by naše nemocnice zůstala bez funkčního pracoviště CT po dobu devíti týdnů. Taková situace by ohrozila plynulost našeho provozu, a proto jsme se rozhodli jít v mezidobí jako první v Česku zatím neprobádanou cestou pronájmu mobilního CT. Věříme, že tímto krokem zajistíme jak standardní provoz naší nemocnice, tak i zmírníme případné tlaky na pracoviště CT jiných nemocnic v nejbližším okolí,“ řekl ředitel Nemocnice Třinec, p.o. Jiří Veverka.

„Původní zařízení CT bylo již na hranici své životnosti. Nový přístroj bude výkonnější, rychlejší, šetrnější k pacientovi a umožní některé softwarové úpravy a zpracování výsledků, které na předchozím přístroji nebylo možné provádět. Mobilní CT po zaškolení obsluhuje stávající zdravotnický personál radiologického oddělení naší nemocnice,“ dodává zástupce primářky radiologického oddělení MUDr. Tomáš Uhlář.

Součástí radiologického oddělení je CT pracoviště, pracoviště magnetické rezonance, ultrazvuková pracoviště, skiagrafické a skiaskopické vyšetřovny. Pracoviště CT provede měsíčně téměř tisíc vyšetření. Poskytuje celotělové CT vyšetření včetně intervenčních výkonů pod CT kontrolou.

V roce 2010 vzniklo v Nemocnici Třinec specializované Iktové centrum pro léčbu cévních mozkových příhod. A sbírá mnoho ocenění za péči o pacienty s tímto zákeřným onemocněním. Po zlaté a platinové plaketě získalo Iktové centrum Nemocnice Třinec za minulý rok 2022 nejvyšší ocenění – Diamantovou plaketu ESO Angels Award a tím byla oceněna práce všech zdravotníků. Centrum zajišťuje péči pro velkou spádovou oblast – celkem pro 200 000 obyvatel, prakticky pro celý okres Frýdek - Místek a oblast Českého Těšína. I díky dočasnému řešení v podobě mobilního CT může tato špičková práce nejen Iktového centra plynule pokračovat.

 

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí