LOGO REACT EU MMR small v2

08 08 Záchrana0Koncem července došlo k dramatickému incidentu na Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku, kde se topil pětiletý chlapec. Dítě bylo rychle vytaženo z vody a následně mu byla poskytnuta neodkladná pomoc. Přesto byl chlapec letecky transportován v kritickém stavu do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka poděkoval sestřičce chirurgické ambulance Lucii Sikorové, která trávila své volno v blízkosti nešťastné události. Ta se významně podílela na záchraně chlapcova života. „Její rychlá reakce a odborné schopnosti byly v této kritické situaci klíčové. Jsem pyšný, že máme v naší nemocnici tak duchapřítomné zaměstnance,“ uvedl ředitel.

Chlapec se koupal pod dohledem dospělého a měl kolem sebe nafukovací kruh, kterým v jednom okamžiku propadl a zmizel pod hladinou. Lukáš Humpl, mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby, informoval, že svědci nalezli chlapce pod vodní hladinou a zahájili základní resuscitaci ještě před příletem a příjezdem záchranářů.

Díky rozšířené resuscitaci, použití přístrojové techniky a léků se posádkám podařilo po několika minutách obnovit činnost srdce. Následně byl chlapec přepraven do ostravské fakultní nemocnice, kde zůstal v kritickém stavu. Po 14 dnech strávených na ARO byl chlapec přeložen na standardní oddělení, nyní je ve stabilizovaném stavu a pomalu se zotavuje.

Rodiče chlapce paní Lucii následně osobně poděkovali. Došlo i k dojemnému setkání mezi chlapcem a jeho zachránkyní.

Ředitel Nemocnice Třinec vyjádřil hluboké uznání všem záchranářům a zejména sestřičce Lucii Sikorové za jejich profesionální a rychlý zásah, který hrál klíčovou roli v záchraně mladého života.