LOGO REACT EU MMR small v2

01 29 GEC1Nemocnice Třinec, příspěvková organizace zakoupila pro gastroenterologickou ambulanci nový ultrazvukový přístroj vybavený možností vyšetření elastografie jater, do kterého investovala z vlastních zdrojů přes 1,5 milionů korun.

Elastografie je neinvazivní a nebolestivé vyšetření. V podstatě jde o klasické ultrazvukové vyšetření, které měří stupeň tuhosti (fibrózy) jaterní tkáně, který je podmíněn nahromaděním vaziva v játrech. Umožňuje bez zásahu do organismu zhodnotit stupeň pokročilosti jaterního onemocnění, ohodnotit přestavbový proces jater od stadia fibrózy, který lze v řadě případu zastavit (např. abstinencí) až po stadium cirhózy. Ta je již nezvratná, často dlouho bezpříznaková a k diagnóze onemocnění dochází pozdě, až při vzniku dalších komplikací. Vyšetření v mnoha případech nahrazuje biopsii jater.

„Další výhodou je možnost opakování vyšetření a tím sledování vývoje nemoci. Pacient musí přijít na vyšetření nalačno, jiná příprava není potřeba. V průběhu vyšetření je nutná dechová spolupráce jako při běžném ultrazvukovém vyšetření břicha. Nekomplikované vyšetření trvá 5 - 10 minut,“ doplnila Anna Czyžová, vedoucí lékařka gastroenterologického centra.

Irena Sikorová Nožková
tisková mluvčí

 

01 29 GEC3